Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek to tradycyjny przysmak wielkanocny. Najczęściej robi się go z kruchego ciasta i pokrywa słodką masą - czekoladową, orzechową, owocową. Odkąd w sklepach pojawiła się gotowa masa krówkowa, przebojem stał się mazurek kajmakowy. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jest po prostu pyszny. Z tego przepisu przygotujesz od 2 do 4 takich mazurków. Mazurek kajmakowy Tradycyjny mazurek kajmakowy to typowe danie wielkanocne. Robi się go z kruchego ciasta, pokrywa masą z kajmaku i zdobi bakaliami. Co ciekawe, ciasto nie powinno przekraczać 4 centymetrów wysokości. Niektórzy twierdzą, że mazurek przybył do nas ze wschodu, wraz z Turkami. Inni, że przysmak pochodzi z Mazowsza. Nazwa miałaby nawiązywać do Mazurów, jak kiedyś określano mieszkańców regionu. Mazurek kajmakowy - przepis Jak zrobić mazurek kajmakowy? Przepis nie wymaga wielu składników, a większość z nich jest łatwo dostępna w sklepach. Wystarczy wyrobić kruche ciasto, by na wierzchu już upieczonego rozsmarować kajmak z puszki. Nie można zapomnieć o bogatym zdobieniu - świetnie sprawdzą się ozdoby z czekolady i bakalii (np. płatków migdałów, z których zrobisz bazie). Mazurek kajmakowy na święta, ale nie tylko Szukasz więcej inspiracji na świąteczne wypieki? Znajdziesz je w serwisie Smaker. Mazurek kajmakowy to niejedyne ciasto na Wielkanoc - możesz skusić się też na wilgotną babkę wielkanocną czy prosty w przygotowaniu keks.
Pierogi z grzybami i kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, idealne na...
Odsłon: 100
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 401
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 405
Pierogi z grzybami i kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, idealne na...
Odsłon: 100
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 401
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 405
Składniki
Rozwałkuj porcję ciasta na grubość około 7-8 mm. Uformuj ją w pożądany kształt, np. prostokątny. Możesz przełożyć ciasto do formy o takim kształcie, jeśli chcesz, by mazurek miał rant. Wówczas z części ciasta utocz wałeczek i ułóż go na brzegach (wzdłuż ścianek formy). Mazurek bez rantu możesz upiec bezpośrednio na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut - aż ciasto się zarumieni. Jeśli przygotowujesz niewielkie mazurki kajmakowe, możesz upiec kilka na raz (ważne by znalazły się na tym samym poziomie piekarnika - w przeciwnym razie nie wypieką się równo).
Przestudź upieczone mazurki. Rozsmaruj na nich kajmak. Udekoruj wedle uznania bakaliami, czekoladą, lukrem. Możesz na przykład roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wylewając ją wąską stróżką z rondelka, „narysować” na mazurkach gałązki bazi. „Kotki” na gałązkach wykonaj z płatków migdałów.
Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Dodaj cukier puder, pokrojone w kostkę masło i żółtka. Zagnieć ręcznie wszystkie składniki na jednolite ciasto. Możesz też umieścić je w misie miksera planetarnego i wyrobić hakami. Z gotowego ciasta uformuj 2-4 kule (w zależności od tego, jak duże chcesz upiec mazurki kajmakowe), owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.